Frank Heine over Bredero




Dit voorjaar verschijnt van Frank Heine de bundel Echt waar, kleine verhalen en overdenkingen. Heine geeft hierin een weerslag van leeservaringen, persoonlijke fascinaties en andere bespiegelingen. Het stuk over Gerbrand Adriaensz. Bredero, (1585-1618), dat bij wijze van voorpublicatie in het komende Bühne -nummer verschijnt, past hierin, want Heine stelt een groot liefhebber te zijn van diens werk.


Bredero, bekend onder meer door de gevleugelde uitspraak 't kan verkeren', wordt vooral herinnerd als de schrijver van 'Boert en Jokkernij' in vele kluchten, zoals in 'De Spaanse Brabander' en in 'De klucht van de koe'. Maar, aldus Heine, 'Bredero was een romanticus, dikwijls verliefd, zonder zich blijvend te kunnen binden.' Heine wil de mens en schrijver 'achter de klucht' naar voren halen, en dan onstaat een meer compleet beeld. Een mooi portret van een man die niet ouder werd dan 33....



Van Frank Heine verscheen dit jaar zijn roman Een gat in de golven en eerder een verhalenbundel en de roman Meisterstück. Daarnaast schrijft hij gedichten. Kenners van zijn werk weten hierdoor intussen dat Heine met name geboeid wordt door de meer breekbare kant in het menselijk bestaan. (MdB)